Om oss

Kollektivhuset Södra Station ligger på Södermalm i Stockholm och byggdes 1987 av Svenska Bostäder.

Adressen är Magnus Ladulåsgatan 15–21.

I fastigheten finns 63 lägenheter och här bor folk i alla åldrar.

Våren 2010 ombildades fastigheten till bostadsrätt och kollektivhuset ingår nu i bostadsrättsföreningen Måttbandet.

Fastigheten Måttbandet 2 är byggt som kollektivhus – ett boende som förenklar vardagslivet och där man lär känna sina grannar. Dessutom skapar de gemensamma aktiviteterna såsom matlagning ett klimatsmart och ekonomiskt boende.

Lägenheterna i kollektivhuset är precis som vanliga lägenheter men i huset finns dessutom flera gemensamma lokaler; kök, matsal, festlokal, gym, snickarrum, målarrum, kuddrum för barnen, bibliotek, gästlägenhet och ett musikrum.

I huset finns alla åldrar och speciellt de mindre barnen gillar att leka tillsammans i kuddrummet, de större kanske spelar pingis i kaféet.

Köket och matsalen är hjärtat i verksamheten och grunden är att de vuxna i huset ingår i ett matlag med arbetspass var fjärde vecka.  Matlagen serverar mat måndag-torsdag under terminerna. Det kostar 36 kr för vuxna, 13 kr för de minsta barnen och 22 kr för tonåringar. Gäster betalar 40 kr.

Ibland har vi lite festligare fredags- eller lördagsmiddagar och på helgerna är det många medlemmar i kollektivhusföreningen som bokar matsalen för privata tillställningar.

Andra aktiviteter som vi ordnar är dans för barn, snickarkurs, yoga, bokcirkel, barkvällar med mera. Två gånger om året hjälps vi åt att städa gemensamma utrymmen.

Den som flyttar in i kollektivhuset blir medlem i kollektivhusföreningen. Avgiften är 250 kronor per år.

De boende i fastigheterna Måttbandet 1 och 3 kan också bli medlemmar i kollektivhusföreningen, en möjlighet till ökad gemenskap och grannsamverkan i kvarteret. Läs mer om medlemskap här.

Kollektivhuset Södra Station är medlem i riksorganisationen Kollektivhus NU

Klicka här för att läsa mer om hur allt fungerar.