Verksamhetsberättelse 2023

Detta är en webbversion av verksamhetsberättelsen utan namn, vissa bilder och den ekonomiska redovisningen. Medlemmar i Kollektivhusföreningen Södra station har fått den fullständiga verksamhetsberättelsen per mejl. Syftet med denna webbversion är att ge nyfikna en aktuell bild av vår förening.

Styrelsens arbete

Under januari 2023 gick styrelsen i mål med ett stort och uppskattat arbete med att samla alla våra rutiner och regler i Så-funkar-det-boken, samt på anslag i våra lokaler.. Ett informationsarbete som såklart behöver uppdateras när saker förändras. Nästa långa projekt att ro i hamn har varit överenskommelsen med vår bostadsrättsförening om hur stadgarna, gällande främjandet av kollektivhusverksamheten, ska tolkas i praktiken. Styrelserna är överens så det är nu upp till kollektivhusföreningens årsmöte att ta beslut. Alla våra 11 styrelsemöten under året har varit fyllda av små och stora saker, som beredning inför installation av fettavskiljare, rutiner för nyckelförvaring, planering av fyra föreningsmöten, medlemsadministration och ekonomi. 

Information

Under 2023 har vi haft några riktigt trevliga studiebesök, bland annat med japanska forskare som ville träffa barn och ungdomar för att diskutera autonomi och integration i boende. Den tyska gruppen från Köln kom också tillbaka efter tre års pandemiuppehåll. Roligt! Två informationstillfällen har ordnats i samband med lägenhetsvisningar i kollektivhuset. Nio utskick har gjorts till intresselistan under året om lägenheter till salu och öppet hus. Inflödet till listan med människor som vill veta när lägenheter säljs är konstant och det tillkommer ofta några ytterligare när det t.ex. skrivs om kollektivhus i media. I början av 2024 är det 475 intresserade som får mejl när en lägenhet i bostadsrättsföreningen annonseras ut.

Arbetsdagar

Under året har vi haft två arbetsdagar, som har inletts med morgonfika och avslutats med den traditionella korvgrillningen. Dagarna har flutit på mycket bra och med god stämning. Planeringen har blivit alltmer uppstyrd, inte minst genom den nya rollen städsamordnare, en funktion som fångar upp behov inför och under städdagarna. Under hösten möjliggjordes även för att göra andra engångsinsatser i utbyte mot städpasset. Något som fallit väl ut och som kan utvecklas ytterligare, för att nyttja tillgängliga arbetstimmar på bästa sätt. 

Lokaler och aktiviteter

Som vanligt händer det mycket i vår förening. Pingisborden används flitigt och vi har köpt in bollar och racketar som förvaras inlåsta i syrummet när de inte används. Quiz-måndag drog igång under hösten 2023 vilket lockar en stadig deltagarskara till rörelserummet varje måndag med kollektivmat. En lättanvänd högtalare har köpts in så det är också ganska lätt att rigga bio i rörelserummet. Förutom barnfilmer lite då och då har vi haft två trevliga biotillfällen för vuxna med dokumentären Breaking Social och filmen Tillsammans. Många
i kollektivhusföreningen bidrog på olika sätt under bostadsrättsföreningens gårdsfestival i september och i caféet har det ordnats sex barkvällar där alla har varit välkomna. I matsalen har det bjudits in till bullbak och surkålsproduktion. Gästlägenheten mittemot kuddrummet har pysslats om så att gäster ska trivas och gästrummet mittemot matsalen har fått nya textilier, tavlor på väggarna och en säkerhetskedja. Läs om fler lokaler och aktiviteter under rubrikerna nedan. 

Byteshörnan

Byteshörnan kokar som vanligt av aktivitet. Det är en plats där grannar möts och småpratar och fyndar och skänker fina saker till varandra. Vissa perioder har där varit väldigt fullt och det ser ibland stökigt ut. Hjälp gärna till att hålla ordning, rensa bort smutsiga, trasiga, tråkiga saker och kläder, häng upp på galgar och sortera i klädfacken för olika barnstorlekar. Och har du lagt dit något som ingen verkar vilja ha så släng det efter ett par veckor. Större möbler annonseras ut på vår facebooksida. Jag som är där nästan varje dag, ser hur otroligt stor rotation där är. Vad bra att tingen inte slängs utan kommer till användning! 

Musikrummet

Musikrummet har använts flitigt i år av både äldre och yngre musikanter. Här finns möjlighet att öva på bl.a. elpiano, elektroniskt trumset och att sjunga i mikrofon. Allt får användas med försiktighet. Flera grupper repar här och även Kollektivhusbandet som har haft flera spelningar på olika teman i caféet och även på gårdsfesten i höstas. Antalet nycklar är begränsat av säkerhetsskäl och för att vi ska veta att det är musikintresserade som är där.

Syrummet/Kontoret

Syrummet används regelbundet. Men vi har lite för många maskiner och ska gå igenom alla för att se om vi kan göra oss av med en del. Vi kommer också att göra några mindre inköp under kommande året. Det ordnades en syjunta i matsalen under hösten med flera deltagare och förhoppningsvis återkommer den aktiviteten. Mestadels är det bra ordning i rummet, men då och då glömmer folk att städa efter sig. Det finns ett anslag med ordningsregler. De som börjar på ett projekt skriver sitt namn på det och alla städar efter sig. Alla är välkomna att använda rummet och maskinerna!

Bastun

Bastun är en källa till njutning för många medlemmar, även för boende här som inte är med i kollektivhusföreningen. Om februari 2024 vore representativt för hela verksamhetsåret så har det varit två-tre bokningar per vecka. Bastuutrymmet har nyligen blivit med elektroniskt kodlås, vilket är bra p.g.a. det har tidigare varit svårt att låsa ytterdörren. Även toaletten har fått en liten uppfräschning efter att den utsatts för en omild behandling.

Kuddrummet

Kuddrummet är ständig kidsbuster, dessutom uppgraderat med fin klättervägg. Ett ställe där de yngsta hittar nya kompisar och där de äldre kan leka blindbock eller bara slappa. Klätterväggen är också en inspirerande historia om hur goda förslag från oss medlemmar kan bli verklighet, så fortsätt komma med idéer på hur vårt kollektiv kan förbättras. Och har ni soffkuddar som ska slängas, som ännu äger en viss fräschör, skicka in dem i kuddis istället för i containern.

Snickarrummet

I snickarrummet finns en uppsjö verktyg och arbetsmaterial såsom brädor, reglar och skivor som medlemmar har fått över och då lagt ner, stort som smått. Där finns ett verktygsskåp med kodlås. Fråga mig om koden om ni behöver och glöm inte att låsa när ni går därifrån. Tycker du att det saknas några verktyg, eller har andra synpunkter på det som finns, så skriv en lapp och lägg i skåpet. Skriv gärna ditt namn och hur jag bäst når dig, så kan vi diskutera detta. För allas trevnad så ber jag er städa efter er. Detta på förekommen anledning. Sopa/dammsug rent på ytor ovan och på golv. Vi ska vara rädda om denna fantastiska möjlighet vi har, att slippa stöka ner hemma. 

Målarrummet

Målarrummet är mycket populärt och används flitigt av både barn och vuxna. Under året har vi haft två ledda pysseleftermiddagar: Påskpyssel och julpyssel för barn och vuxna.

Matlagen

Det är en väldig omsättning på medlemmar. Vi har periodvis varit
för få och därför inte kunnat ha mat
alla dagar en del veckor. Vi har nu en städsamordnare vilket är ett lyft. Alla kan också bli mer pålästa vad gäller rutiner.
En del av detta kan vi i styrelsen (eller kommande styrelse) fundera på, vad vi kan göra för att det ska fungera ännu bättre. Men matlagen fungerar och det finns energi, mys och tacksamhet över att vi får ha det som vi har det i världens bästa middagsgemenskap.

Matlag 1

Matlag 1 har under året serverat mat tre dagar i veckan och därutöver stöttat andra matlag som har behövt hjälp med bemanning. Vi har storstädat köket och matsalen inför terminsstart både i januari och i augusti. Vi har fortsatt laga vår mest populära maträtt som är lasagne. Eftersom vi gillar både tradition och variation har vi provat att laga några nya rätter. Vi har anpassat recepten så att det finns glutenfri mat alla dagar. Under våren tog vi ansvar för en trerätters vårmiddag då det bjöds på sparrissoppa, ugnsbakad lax och rabarberpaj med glass. Under höstterminen bjöd vi in till fredagsmys med middag och efterrätt samt vin till självkostnadspris. För att sänka matkostnaderna har vi under året bytt leverantör.

Matlag 2

Under 2023 har matlag 2 hållit fast vid några gamla populära recept men också introducerat några nya recept, såsom thaiinspirerade kycklingspett satay och klassisk kålpudding, som uppskattats av många. Vi har regelmässigt börjat erbjuda glutenfria alternativ och av klimatskäl har vi ökat mängden vegetarisk och vegansk mat. För att underlätta för dem som har svårt att komma loss på dagtid för att laga mat har vi utökat antalet förberedelsepass kvällen innan och minskat antalet matlagningspass på dagtid. Det har fungerat väldigt bra och det kanske till och med är så att många rätter, såsom soppor och grytor men även marinader, mår bra av att stå och dra åt sig av smakerna över natten. Som många år tidigare har Ingrid Sillén hållit i barnens matlagningsdag tillsammans med alla barn som vill vara med. Det är kanske ett av de mest uppskattade inslagen under året! 

Matlag 3

Under året hade vi en spännande utveckling i Matlag 3. Ett nytt omtyckt recept introducerades också på kokospocherad fisk alternativt tofu, vilket blev väl mottaget av
alla medlemmar. Höjdpunkten var julmiddagen där vi bröt traditionen och ersatte det klassiska julbordet med en läcker julkyckling, ris à la Malta och andra läckerheter inklusive pepparkakor. Det blev en stor succé bland deltagarna, särskilt ris à la Maltan. Inför nästa år planerar vi att fokusera mer på förberedelsepass och minska antalet matlagningspass
då vi märkt att matlagningspassen kan vara svåra att fylla. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och spännande matupplevelser i framtiden!

Matlag 4

Matlag 4 har ca 17 aktiva medlemmar vilket varit tillräckligt för att organisera middagar regelbundet fyra kvällar i veckan (mån-tor). Vi strävar efter att ha ett stort inslag av vegetarisk kost inspirerad av det italienska köket, med glutenfria och i viss mån även veganska alternativ. Till våra tisdagsmiddagar har vi också oftast serverat efterrätt. Utöver den vanliga middagen anordnade vi 2023 påskmiddag (med Tiramisú för 100 personer!) och extra dessert med jordgubbar inför sommaruppehållet.

Ekonomi

Under 2023 var de samlade intäkterna ca. 400 000 kronor och de samlade kostnaderna ca. 370 000 kronor, så föreningen har ett stabilt kassaflöde.

Föreningen i siffror

  • 170 medlemmar (feb 2024)
  • 48 % av hushållen i Brf Måttbandet (feb 2024)
  • 74 engagerade i matlag (feb 2024)
  • 71 ätande per dag 2023
  • 4 föreningsmöten 2023
  • 11 styrelsemöten 2023
  • 6 fester eller liknande där alla medlemmar varit välkomna 2023
  • 136 privata bokningar av café och matsal 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.