Om oss

Kollektivhuset Södra Station ligger på Södermalm i Stockholm och byggdes 1987 av Svenska Bostäder.

Adressen är Magnus Ladulåsgatan 15–21.

I fastigheten finns 63 lägenheter och här bor folk i alla åldrar.

Våren 2010 ombildades fastigheten till bostadsrätt och kollektivhuset ingår nu i bostadsrättsföreningen Måttbandet.

Fastigheten Måttbandet 2 är byggt som kollektivhus – ett boende som förenklar vardagslivet och där man lär känna sina grannar. Dessutom skapar de gemensamma aktiviteterna såsom matlagning ett klimatsmart och ekonomiskt boende.

Lägenheterna i kollektivhuset är precis som vanliga lägenheter men i huset finns dessutom flera gemensamma lokaler; kök, matsal, festlokal, gym, snickarrum, målarrum, kuddrum för barnen, bibliotek, gästlägenhet, bastu, byteshörna och ett musikrum.

I huset finns alla åldrar och speciellt de mindre barnen gillar att leka tillsammans i kuddrummet medan de större kanske spelar pingis i kaféet. Medelålders umgås via syjuntan, odlingslotterna på nyrenoverade innergården eller i kollektivhusbandet. Och lite äldre i pensionsåldern ses på fika och tar emot matleveranser dagtid till köket.

Köket och matsalen är hjärtat i verksamheten. Vuxna och barn som fyllt 21 år kan ingå i matlag med arbetspass var fjärde vecka.  Matlagen serverar mat måndag-torsdag under terminerna. Det kostar 36 kr för vuxna, 22 kr för tonåringar och 13 kr för de minsta barnen . Gäster betalar 40 kr.

Ibland har vi lite festligare fredags- eller lördagsmiddagar och på helgerna är det många medlemmar i kollektivhusföreningen som bokar matsalen för privata tillställningar.

Andra aktiviteter som vi ordnar är dans för barn, snickarkurs, yoga, bokcirkel, huspub med mera. Två gånger om året hjälps vi åt att städa gemensamma utrymmen.

Den som flyttar in i Måttbandet 2 kan bli medlem i kollektivhusföreningen. Avgiften är 250 kronor per år.

De boende i fastigheterna Måttbandet 1 och 3 kan också bli medlemmar i kollektivhusföreningen, en möjlighet till ökad gemenskap och grannsamverkan i kvarteret. Läs mer om medlemskap här.

Kollektivhuset Södra Station är medlem i riksorganisationen Kollektivhus NU

Klicka här för att läsa mer om hur allt fungerar.

Styrelsen som valdes vid senaste årsmötet 2022 består av: Mattias Bengtsson Byström (ordförande), Lars Eriksson, (kassör), Cia Schubert, Dan Munther, Kristoffer Henrysson och Sara Hillborg.