Byteshörnan

I byteshyllorna utanför tvättstugan kan du lägga sådant du inte vill ha längre, till exempel skor, barnkläder, böcker och leksaker. OBS! Endast hela och rena saker och kläder.

Välkommen till byteshörnan!

  • Skor och stolar på röda ställningen
  • Böcker, prylar, leksaker i någon av de vita hyllorna
  • Kläder – det mesta kan ligga i lådorna inne i tvättstugan
  • Kavajer, klänningar och dylikt på klädhängställningen
  • Möbler får stå i hörnan några dagar och ska sedan tas bort av den som ställt dit den
  • Inga prylar på golvet tack!

Så funkar byteshörnan

Byteshörnan är en gratisverksamhet. Vill man sälja saker kan man göra det i Facebookgrupperna för kollektivhusföreningen och Brf Måttbandet eller med ett anslag här på anslagstavlan. Så här gör du med saker du vill lämna.

Saker och böcker

Ställ in i hyllan. Sprid så att man ser sakerna bra. Ställ ömtåliga eller vassa föremål högt upp (så att barn inte når). Ställ i första hand saker inne i hyllans hål och endast ovanpå om det inte får plats. Det finns två speciella fack för barnböcker.

Kläder och skor

Det finns klädstänger för rena, hela kläder. Barnkläder kan man lägga in i hyllan efter storlek, se efter storleksmarkeringar. Skor hängs på skoställningen.

Inredningsaker och små möbler

Ställ dem snyggt i hörnet. Om ingen vill ha dem – ta bort dem efter tre dagar.

Större möbler

Sängar, soffor och dylikt. Gör ett anslag och sätt på anslagstavlan och/eller skriv på Facebook.

Möbler och andra ting som är så stora att de behöver stå på golvet, får endast ställas här veckan innan containern kommer. De ska slängas av den ursprungliga ägaren om ingen granne tagit hand om dem inom en vecka. Om ni vill bli av med stora saker resten av månaden, så kan man alltid lägga ut en bild på Brf Måttbandets eller kollektivhusföreningens facebookgrupp.

Tänk på att inte ställa möbler så att de kan välta över barn eller så att barn kan klättra på dem och trilla över räcket.

På alla större saker ska man fästa en gul post-it-lapp med namn och datum! Lappar finns plastlådan.

Om man vill ha en sak men inte har möjlighet att ta hem den med en gång så skriver man en rosa lapp och sätter på saken.

  • Om det är fullt i hyllan får du inte ställa hit fler saker.
  • Om du ställt dit saker som ingen tagit, plocka bort dem efter ett tag. 
  • Om du hittar sånt som är trasigt så släng det gärna .

Vad gör man annars med saker man vill bli av med?

Man kan skänka/byta bort dem på Facebook, till exempel i grupperna: Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området eller Bortskänkes/Bytes/Mottages Södermalm. .

Man kan lämna till Myrorna. Småsaker och kläder kan man lämna direkt butik på Götgatan 79 eller Hornsgatan 96. I Sätra och Ropsten kan man låna släpvagn gratis och köra större saker till respektive gåvomottagning. Om man vill kan man ringa 020–140 00 44 och be dem hämta. Läs mer på www.myrorna.se 

Man kan lämna till Stadsmissionen på liknande sätt: 08–684 234 10 eller www.stadsmissionen.se

…och om man ska slänga sakerna då?

Små saker tar man till miljöstugan. Vi har tre stycken i bostadsrättsföreningen. De är öppna mellan 06 och 22 och ligger på Magnus Ladulásgatan 7, 13 och Timmermansgränd 1–3 (i gången mellan). Där kan man sortera och lämna glas, plast, metall, tidningar, batterier, glödlampor, småelektronik etc. Allt som slängs ska vara ihoppackat ordentligt.

Större saker

Får man vänta med tills containern kommer. Den brukar ställas vid vändplanen utanför stora entrén den sista fredagen varje månad och står där över helgen. Mer exakt info finns på www.mattbandet.se

Jättestora saker

Gamla köksinredningar, dubbelsängar, soffgrupper et cetera fraktar man själv till någon återvinningscentral. Här hittar du de som ligger närmast: www.stockholmvattenochavfall.se/avc 

Miljöfarligt avfall

Färgburkar, lösningsmedel, oljor et cetera tar man antingen till någon av våra närmaste återvinningscentraler eller till den Mobila Miljöstationen. www.stockholmvattenochavfall.se › miljostationer 

Mobila Miljöstationen är en lastbil som gratis samlar in miljöfarligt avfall enligt turlista som finns på stockholm.se. Närmast oss stannar den på Rosenlundsgatan 56.

Om man vill hyra bil, skåpbil eller släpvagn så är det här några ställen som ligger nära oss: