Kollektivbar, husbandet spelar, dryck till självkostnadspris – hjälp gärna till!

Kollektivbar 21 januari kl. 19.00! Husbandet spelar! Öl, vin, bubbel 25 kr, läsk 10 kr . Swish eller jämna kontanter. Barnbio i röris. Grannars kompisar är också välkomna. Ju fler som hjälper till desto roligare. Det behövs folk innan (framplockning och fix från 16.00) under (bemanna bar och plocka) och efter (städning kl 10.00 på söndagen). Välkomna!

Kan vara en bild av ‎text där det står ”‎LIVET Kollektiv- ÄR EN FEST Bar 21/1 kl. 19 ي Husbandet spelar!ö vin, bubbel läsk 10kr Swish eller jămna Barnbio rÅris. kompisar fler Û hjälper desto roligare. Det behovs folk innan lframplockning och fixtrản 16.00) under (bemanna bar och plocka) och efter (städning kl 10.00 pả söndagen). Välkomna!‎”‎

Skicka

Arbetsdag med extrastäd och releasefest

Tack för en trevlig arbetsdag lördagen den 24 september!

Dagen började med supergott fika innan alla högg i med sina pass. Förutom allt som alltid är viktigt så har skafferiförrådens hyllor förstärkts, filtren ovanför spisen tvättats skinande rena och kylskåpens elektronik dammats av ovantill för att undvika haveri i framtiden.

Dagen avslutades med korv denna förvånansvärt varma dag och på kvällen spelade Mama Viol i ett fullsatt café!

Tack också till er som gjort era pass tidigare och tack på förhand till er som gör era pass framöver. Ni som ska göra pass: Hör av er om ni har några frågor om vad som är gjort och vad som är kvar. Ni som inte hunnit välja något pass: Vi hörs så kommer vi överens om något. Det finns alltid saker att förbättra eller hålla efter.

Länk till Mama Viol på Spotify.

Välkomna på Öppet hus den 2/10 kl 14–16!

Välkomna till öppet hus i kollektivhusföreningen Södra Station söndagen den 2 oktober kl 14–16.

Vi visar runt i huset och ni får se några lägenheter.

Vuxna och barn står för fika med nybakat i gemensamhetslokalerna!

Adressen är Magnus Ladulåsgatan 15–21. Så här hittar du bäst hit: https://maps.app.goo.gl/Hu7gUZbnTaHPF1bZ7

Här ser du listan över alla kollektivhus och kollektivhusföreningar som har öppet hus: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0NxdXaTiUdgdJBvg5d2T3cpmv4koKRtAAFaVdrwe8jcjrh9NYowf85PkEqkPQXZJJl&id=100064504637405

Kallelse kollektivhusföreningsmöte 28/8 kl 18.30 – förslag om höjda matpriser, med mera

Hej, här kommer inbjudan och dagordning till nästa föreningsmöte söndag den 28 augusti kl 18.30–20:00 i matsalen, Magnus Ladulåsgatan 15.

Som vanligt blir det presentation av deltagande medlemmar, vad som är på gång i de olika verksamheterna och info om kommande aktiviteter.

Det blir också diskussion kring ett förslag från styrelsen om att höja matpriserna, se nedan och i bilagan, och fyllnadsval av ytterligare styrelseledamot.

För alla som är med i Facebookgruppen går det utmärkt att börja diskutera förslaget redan nu.

Välkommen!

Mattias Bengtsson Byström, ordförande

Dagordning föreningsmöte Kollektivhusföreningen Södra Station

Datum: 2022–08–28. Tid: kl 18:30–20:00. Plats: i föreningens matsal, Magnus Ladulåsgatan 15.

Närvarande medlemmar:

 1. Val av mötesordförande
 • Ordföranden öppnar mötet och hälsar välkomna.
 • Kort presentationsrunda deltagande medlemmar
 1. Val av sekreterare och två justerare
 1. Frågan om godkännande av kallelsen och dagordningen
 1. Redogörelse ekonomin och medlemmar
 • 134 medlemmar, efter invalen på styrelsemötet den 16 augusti
 • Ekonomin är i nuläget relativt god.
 • Förvaltarbytet skapade en del administrativa problem som tagit tid att lösa. Det har varit lite komplicerat att få in pengar för uthyrningslägenheten för 2021 från den nye fastighetsförvaltaren. Nu har pengarna kommit in, vilket utgör en viktig del för att täcka föreningens driftkostnader. 
 • Vi har fonder som har gått ner senaste tiden. Vi har en hel del pengar på sparkontot, där en ökad inflation riskerar att äta upp kapitalet. Samtidigt känns det riskabelt att att öka risktagandet med medlemmarnas pengar genom att investera mer i fonder.
 1. Proposition från styrelsen förslag till höjning av avgiften för maten
 • Proposition med förslag till höjning av avgiften för maten.
  Förslaget innebär en höjning procentuellt med cirka 15 procent, matlåda 7 procent.
  Under vår och sommar 2022 har av olika skäl en historiskt hög prisökning skett på de flesta varor i samhället, särskilt livsmedel. Många basvaror har ökat i pris med 15–20 procent jämfört med 2021.

Kollektivhusföreningen strävar efter att hålla kostnader nere för att kunna erbjuda bra måltider till ett bra pris. Glädjande har matpriserna kunnat hållas konstanta under en längre tid, men prisökningarna på livsmedel kommer inte kunna gå att hantera på annat sätt än att vi måste höja våra matpriser. 

Förslag till nya priser (de tidigare inom parentes):

Barn under 12 år: 15 kr (13 kr)
Ungdomar 12–19: 25 kr (22 kr)
Vuxna medlemmar i matlag: 40 kr (36 kr)
Vuxna gäster: 47 kr (40 kr)
Matlåda (från frysen): 30 kr (28 kr)

Vi diskuterar först i smågrupper i 20 minuter, och återsamlas sedan för redovisning och beslut.

 1. Fyllnadsval till styrelsen, valberedningen
 • Styrelsen önskar fyllnadsval av ytterligare en ledamot, för att avlasta och introducera fler till föreningsarbetet. Anmäl gärna intresse i förväg till valberedningen som består av Anna Carlsson, Tobias Wedin och Josef Belloni Sahlin. 

Nuvarande styrelse som valdes på årsmötet är Mattias Bengtsson Byström, ordförande (Firmatecknare), Lars Eriksson, kassör (Firmatecknare), Sara Hillborg, ledamot, Cia Schubert, ledamot, Dan Munter, ledamot och Kristoffer Henrysson, ledamot

 1. Detta har hänt i verksamhetsgrupperna, sedan förra föreningsmötet
 • Musikrummet
 • Byteshörnan
 • Snickarrummet
 • Syrummet/kontoret
 • Kuddrummet
 • Målarrummet
 • Gästrummet och gästlägenheten
 • Bastun
 • Matlagen
 1. Information om cafégruppens arbete, från Dan
 1. Info BRF Måttbandet som berör oss, sedan förra föreningsmötet
 • Påminnelse att se till att entrédörrarna till fastigheterna och balkongdörren till tvättstugan i Måttbandet 2 är stängda och låsta. I gemensamhetslokalerna gäller det att ha koll på hur ens egna barn använder utrymmena plus låsa toaletten i korridoren, städskrubben samt kuddrummet efter användning.
 • Påminnelse att följa reglerna för matsalen vad gäller tider på kvällen, så inte grannar ovanför störs av exempelvis skrapande stolar och bord som flyttas vid städning
 • En ny underhållsplan för hela fastigheten håller på att tas fram med hjälp av förvaltaren.
 • Ny hemsida för brf på gång. Vi ska fundera över vad KHF vill ha med för information på brf-hemsidan. 
 1. Kalendarium
 • Arbetsdag den 24 september kl 09:00–13.00
 • Releasefest i caféet 24 september
 • Öppet hus söndag den 2 oktober kl 13–16 
 • Föreningsmöte den 27 november kl 18.30-20.00 
 1. Övriga ärenden
 1. Mötets avslutande

Arbetsdag 26 mars och pubkväll 2 april

Lördag den 26 mars 10.00-12.30

 • Gemensam fika 9.30-10.00
 • Arbetsdag 10.00-12.30 för dem som vill göra sina pass då. Vill en göra passet vid ett annat tillfälle finns det många pass som går att göra senare. Mer information finns vid tvättstugan i Kollektivhuset där du också väljer pass.
 • Korvgrillning på gården 12.30-13.30

Om allt går som vi hoppas blir det pubkväll i caféet lördag 2 april.

Se fler bilder för senaste arbetsdagen här: https://photos.app.goo.gl/5Xfj4x5GbhizAPkj8

Om du inte längre vill vara medlem i kollektivhusföreningen kan du bortse från detta inlägg, men vi hoppas fortfarande att du vill vara med. Om en månad kommer medlemsförteckningen uppdateras för 2022 och då plockas de som inte betalt medlemsavgift för 2022 bort.

Om du vill vara medlem, har betalt medlemsavgift för 2022, men inte kan göra ditt städpass innan 4 april så kontakta Sara via kollektivhusetsodrastation@gmail.com .

Hoppas vi ses!

Håll efter våra barn – trasiga takplattor felanmälda

Vi i styrelsen har gjort en felanmälan till fastighetsförvaltaren eftersom vi fått mejl till kollektivhusföreningen om trasiga takplattor i kuddrummet.

Vi passade på att lägga till andra ställen med trasiga eller saknade takplattor: utanför bastun, danssalen/rörelserummet och entréerna Magnus Ladulåsgatan 21 o 19 plus våning 1 nr 15.

Vi i styrelsen ska bjuda in och presentera oss och gemensamhetslokalerna för Fastighetsägarna så fort det blir möjligt, så de får bättre koll på vilka spännande och roliga aktiviteter vi håller på med!

Och som tidigare gäller att föräldrar måste håll koll på barn, oavsett ålder, så inte häng och lek blir förstörelse eller skadegörelse. Så får vi vuxna också hålla efter oss själva plus andra vuxna på tillfälliga besök som tyvärr inte klarar detta.

Om du som ser någon i akut hemlöshet – ring nattjouren 020–787860

Stockholms stadsmission arbetar varje dag med akuta insatser och för långsiktiga lösningar som leder bort från hemlöshet och mot mer stabila boendesituationer.

Genom uppsökande arbete under eftermiddagar, kvällar och nätter finns Nattjourens medarbetare på gator och torg, i tunnelbanan och i parker – för dem som lever i hemlöshet för akut stöd.

Om du ser någon som du tror skulle behöva hjälp – ring deras journummer +46 20 78 78 60 måndag–fredag 16.00–01.30 och lördag–söndag 17.00–01.30

Nattjouren samarbetar bland annat med Socialjouren och Stockholms Stadsmissions övriga verksamheter som riktar sig till människor som lever i hemlöshet. Nattjouren fungerar också som ett mobilt extra stöd på kvällar och nätter till de personer som bor i Bostad Först, Bostad Ung och Bobyråns boendelösningar.

https://www.stadsmissionen.se/fa-stod/hemloshet/nattjouren-akut-stod-personer-i-hemloshet

Sagt på föreningsmötet 28/11: underlätta för matlagsansvariga

Här är protokollet från föreningsmötet den 28 november.
Det sitter uppe även på anslagstavlan innanför entrén vid bron.
Tack för ett bra möte, bra synpunkter och diskussioner!
Bland annat lyfte deltagarna, verksamhetsansvariga och styrelsen att vi behöver hjälpas åt att hoppa in i olika matlag när det blir luckor och att alla håller koll på sina saldon. Föreningen har nu ett Swish-konto för smidig inbetalning: 123 133 3855.


Inbjudan nästa föreningsmöte söndag 28/11 kl 18.30–20.00 i matsalen!

Hej o välkomna på nästa föreningsmöte söndag 28/11 kl 18.30–20.00 i matsalen! Vi går igenom utrustningen i köket, tar emot idéer kring ett 35-årsfirande och berättar hur vår Swish funkar. Se nedan och i bilagan

med vänliga hälsningar,

Mattias Bengtsson Byström, ordförande

Dagordning föreningsmöte Kollektivhusföreningen Södra Station 

Datum: 2021–11–28 kl 18.30–20.00.

Plats: Matsalen

 1. Mötets öppnande, Mattias inleder
 1. Presentationsrunda
 2. Mötets behöriga utlysande
 3. Val av ordförande, sekreterare och två justerare
 4. Fastställande av dagordning 
 5. Festkommitté, öppet hus och andra aktiviteter
  1. Ska vi fira 35-årsjubileet 2022 och i så fall hur?
 6. Verksamhetsgrupper, Kristoffer inleder
  1. Uppdateringen av sidan Övriga lokaler – (sodrastation.org) 
 7. Matlagen, styrelsen inleder
  1. Några pass saknas för att vi ska kunna ha mat fyra dagar i veckan
  2. Genomgång status utrustning i köket diskmaskinen och ny Robot Coupe 
  3. Hur vi underlättar för våra matlagsansvariga
  4. Påminnelse att vid städpass och hyra även städa och toalett samt kuddrum
  5. Info byte av nycklar och lås
  6. Tidigare Husboken planeras bli ett ”Så funkar det”-dokument.
  7. Förslag utsmyckning matsalen med fotografier av Anna Rose
 8. Ekonomin, Tobias inleder
  1. Info om swishnumret 123 133 3855
 9. BRF Måttbandet, Lars inleder
  1. Uppdatering kring tidigare info om stadgeändringar BRF Måttbandet
 10. Kalendarium
  1. Nästa husfest med 20-talstema nyårsafton 31/12 kl 20
  2. Nästa arbetsdag lördag 26 mars, kl 9–13, först fika och sedan korv.
  3. Nästa föreningsmöte söndag den 13 mars kl 15.00–17.30 (årsmötet)
 11. Övriga frågor
 12. Mötets avslutande

Matsalen öppnad igen i kollektivhuset!

Tegnell vakar så vi håller avståndet och håller oss friska.

I dag har gemensamma maten kört igång igen i Kollektivhusföreningen Södra station – så härligt att medlemmar som också är med i matlag kan laga, hämta käk eller äta tillsammans! 🍝🍽🍲

Detta tack vare ändrade allmänna råd och rekommendationerna eftersom vaccinationerna gjort att smittspridningen minskat.

Fortfarande gäller att vi håller avstånd och stanna hemma vid symtom.

Precis som i affären, restaurangen, sport- och kulturaktiviteten, träningen, skolan/jobbet, privata festen osv. Se https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/rekommendationer-for-att-minska-spridningen-av-covid-19/

Premiärrätten var allas favorit: lasagne med spenat och fetaost eller köttfärs samt tre sorters sallad, med eller utan dressing.