Matsalen återöppnas med coronarutiner 14/9

På styrelsemötet den 11/8 beslöt vi kring möjligheten att åter öppna matsalen från den 14 september (första dagen blir dock köksstädning som vanligt).

Styrelsen följer på olika sätt läget kring coronapandemin, vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar och hur olika delar i samhället fortsätter sina verksamheter. Vi har också fått en del respons från boende och medlemmar i matlagen.

Nu öppnar åter gymnasierna för terminen. Smittspridningen är låg, liksom antalet smittade i vården. Liknande verksamheter som kollektivmaten, restauranger och hotell med matbuffér, håller öppet med hög beläggning och hanterar situationen genom att besökare köar utspritt för att ta mat i tur och ordning, sitter glest samt självklart håller god handhygien. Det är också en hel del boende som har testat sig och visat sig ha antikroppar.

Samtidigt är rekommendationerna att så många som möjligt ska fortsätta arbeta hemifrån och gärna cykla och gå så kollektivtrafiken prioriteras för dem som måste färdas längre sträckor eller är i riskgrupper.

Även om det alltså börjar se ljusare ut kommer vi behöva förhålla oss till pandemin på ett mer långsiktigt sätt. I dessa svåra tider blir kollektivhuset och dess gemensamma lokaler och aktiviteter, främst matlagen, än viktigare som boendegemenskap. Det gäller både småbarnsfamiljer och föräldrar med delad vårdnad som behöver stöd och hjälp med livspusslet i vardagen, och behovet av social kontakt och verksamhet mellan människor om än på lite fysisk distans och på säkra sätt.

Styrelsen har därför beslutat att köra igång matlagen igen, från den 14 september, i dialog med matlagsansvariga. 

Nedan finns en länk till coronarutiner som styrelsen tagit fram. De kan komma att justeras något innan matsalen öppnar. Det blir upp till varje enskilt matlag att prata om exakta detaljer och upplägg som passar just er. Matlagsansvariga återkommer till er.

https://drive.google.com/file/d/1fpVpEKo49yWkqGXLoYAW_tiJrWumsu0L/view?usp=sharing


Så äter vi coronasäkert – nya rutiner!

⚕️Vi stannar hemma om vi är sjuka

Har du feber, hosta, illamående osv ska du aldrig äta i matsalen

⚕️Vi tvättar händerna innan vi äter

Handsprit finns på plats i matsalen och på toaletten i korridoren

⚕️Vi sprider ut ätandet i tid

Kom gärna lite senare än kl 17:30, maten serveras fram till kl 19

⚕️Vi köar i korridoren, med avstånd

Undvik att bilda kö precis där vi tar maten

⚕️Vi sprider ut oss i hela matsalen, på alla bord

Sällskap och familjer fyller upp mindre bord. Ensamma kan sitta säkert med lite avstånd vid stora bord. 

⚕️Vi har ventilation som ger mer drag i matsalen!

Matlagare ansvarar för att öppna fönster. Stäng dem inte.

⚕️Vi hämtar gärna mat och äter på annan plats

Ta med egen tallrik och ät i caféet, på gården, hemma osv.

⚕️Vi anpassar uppgifterna till personer i riskzon

Matlagens förberedelsepass kan i första hand gå till personer i riskzon. Även övriga pass kan anpassas när och hur det görs, i dialog inom matlaget. Om du inte kan eller vill laga mat och diska, hör av dig till matlagsansvariga och pausa tillfälligt att du inte äter i matsalen.

Du kan testa dig kostnadsfritt om du har antikroppar efter covid 19. Boka på 1177.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.